dijous, 13 de maig del 2010

Nedant a la font del Nil

Una tarda assolellada ens rep a Uganda. Aviat, mentre avancem dins del minibus cap a les muntanyes verdes de l'est del país, els núbols comencen a aparèixer i les primeres pluges del dia deixen la carretera relliscosa. El minibus avança ràpidament desafiant les forces de la naturalesa. Durant l'època de pluges, que va d'abril a juny aproximadament, cada tarda plou una mica o moltíssim. Tanmateix, aquest país tan verd sembla que hagi de ploure tot l'any per mantenir aquesta bellesa pròpia.

Després de canviar de minibus i taxis il·legals vàries vegades, arribem a la nostra destinació, les Sipi Falls, que com diu el seu nom, són un salts d'aigüa que volem recorrer l'endemà. L'allotjament és senzill; dormim en una cabanya de fang típica africana i, en tot el poble no hi ha ni llum ni aigüa corrent. Sembla que durant la temporada baixa no els surt a compte encendre els generadors. Tanmateix, des de la terrassa del bar tenim vistes directes a la primera cascada, una impressionant cua de cavall de quasi 100 metres. Quan penso que a Sudàfrica ens vam perdre un salt d'aigüa de 900 metres...






L'endemà al matí ens aixequem d'hora per iniciar la excursió de 4 hores que ens ha de dur a les 3 famoses cascades de Sipi. El guia ja ens està esperant. Amb una canya de bambú i una petita motxil·la ens disposem a recorrer els fangosos i relliscosos camins de la vall. Els paisatges són impressionants. Trobem plataners, cafetals, advocats i tota una extensa gama d'arbres que donen riquesa a la regió.





Les cascades són totes 3 impressionants i una d'elles té una cova al darrera. La passejada és sovint dura però el nostre esforç és recomensat 100 vegades gràcies a les magnífiques vistes.


La nostra tarda és tranquil·la i plujosa. Decidim que l'endemà marxem de Sipi en busca d'una zona menys humida.




La nostra següent parada és Jinja. Una ciutat lletja, com la majoria de ciutats africanes, però famosa perquè aquí trobem la font del Nil blanc. Pel què he pogut entendre, el Nil neix a Burundi, més al sud, al llac Tanganika, les aigües passen al llac Victoria, i Jinja, que es troba a la vora del llac Victoria, dóna nom a la font del Nil blanc. D'allà passa al Sudan i més tard a Egipte. A no confondre amb el Nil blau, que neix a Etiòpia i, pel que he vist en algunes fotos, és una patètica cascada que només funciona quan hi han turistes perquè obren les comportes de la presa del costat.



A diferència de la font etíop, la de Jinja té un cabal important d'aigüa i és famosa pels seus ràpids de grau 5. Els que els agrada el ràfting ja sabran que un grau 5 és el màxim que és pot fer si no ets professional. Aquesta és la nostra raó principal per visitar Jinja. El ràfting a la font del Nil blanc és mundialment famós per ser un dels més "bèsties" del planeta. El príncep Guillem va venir a fer-lo el 2003 en una excursió de 2 dies, i nosaltres no serem menys.



Dormim en un backpacker a la vora del Nil, en una tenda de safari amb unes vistes imnòtiques que treuen la son. Les vistes des del popular bar són fantàstiques.


El ràfting és impressionant. Els ràpids de grau 4 i 5 es succedeixen un rere l'altre i la nostra adrenalina es dispara. Volquem unes dues vegades el primer dia. Altres bots volquen unes 7 vegades segons una noia americana. Volcar al principi del ràpid i baixar a tota pastilla dins de l'aigüa, sent colpejat per les gigantesques ones que ens trobem és una sensació increïble! Alguna gent ha arribat a estar enfonsat dins de l'aigüa més de 30 segons, malgrat el salvavides. La força de l'aigüa és impressionant.


Dormim en un hotel fantàstic a la vora de Nil. El menjar és realment bo, el millor en molts dies. Som un grup de 14, majoria americans voluntaris de 20 anys, que fem els dos dies al riu. Juguem a volei i jocs estúpids que s'han inventat. Riem una bona estona i practico el francès. Normlament diria que practico l'anglès ja que el meu francès és bo. Lamentablement, després de 3 mesos pensant les 24 hores del dia en anglès, les paraules en francès no em surten ni a patades. Aquella nit, em perdo la final de la Eurolliga perquè la cadena ESPN que retransmet el partit no funciona en aquesta zona.



El segon dia és igualment de trepidant i meravellós. A part del ràfting, el millor de la excursió són les vistes del Nil i poder deixar-se anar per la corrent, nedant en aquest immens i preciós riu. I com no, en aquest moment és quan penses. On prefereixo estar? Nedant al Nil o tancat en una oficina? Això no té preu.



Avís als que tenen previst venir a Jinja a fer el ràfting. Estan construint una presa a la meitat del recorregut i, per tant, tota la primera part quedarà inutilitzable. Una veritable llàstima, però només es podrà fer ràfting a partir de la presa. Així que aprofiteu i veniu durant el 2010!!!


Després de dos dies de descans al campament ens dirigim a Kampala, capital de d'Uganda. Però això és una altra història...




















3 comentaris:

  1. Ei Marc! que aventuras estás llevando eh! esto creo q es lo más interesante q puede llevar a cabo una persona en su vida!! ya me iré leyendo cosas q ando muy perdida jijiji. Un besote desde aqui arriba XD

    ResponElimina
  2. Tio encara segueixes de vacances? Però no deies que es molt avorrit i que ten tornes al despatx? Però que s'ha fet de la dita que "el trabajo dignifica"?
    No creus que ja n'hi ha prou de fer-nos enveja? Que si cascadetes per aquí, que si menjars suculents per allà, que si paisatges impressionants per mes enllà... Tu mateix, per aquí et perds coses impressionants com a Espanya els insults del Rajoy al Zapatero, a França els follons amb la lley anti-burka, les protestes a Londres amb acampades en front del parlament... O la final de la lliga del futbol! Per cert qui va guanyar? =P
    A mes, per fer ràting no fa falta anar tan lluny que quan vulguis agafem un parell de flotadors i ens tirem per la cascada de St. Vicenç, ja veuràs tu lo que son emocions fortes! jajajaja
    Com que crec que no et convencere facilment, APA TURISTES QUE US HO PASSEU MOLT BE!

    ResponElimina
  3. yo lo tengo claro, prefiero estar encerrado en una oficina q nadandoe en el nilo...jajajajaja...casi te lo crees no?
    hace poco hice rafting, y me encanto, en el pireneo..asi q imaginate si voy alli....no sabia q africa era de una naturaleza tan rica...me estan entrando ganas de ir alli tb....no tendre tiempo para visitar todos los sitios q me estas diciendo..
    un besote y sigue sorprendiendonos!
    meri

    ResponElimina